Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > Keynes i Hayek, amb una mica de rigor, si us plau

Keynes i Hayek, amb una mica de rigor, si us plau

keynes_vs_hayek1

Llegeixo completament astorat i compungit un article al R7 d’avui diumenge 29 de setembre signat per Esteve Pintó, de la patronal, sobre Keynes i Hayek.

El debat intel·lectual entre Keynes i Hayek és central dins l’economia i segueix totalment vigent. Keynes com a líder dels socialistes o intervencionistes, i Hayek com a líder dels liberals i defensors de l’economia de lliure mercat.

L’article agafa bàsicament dades biogràfiques dels dos economistes (amb equivocacions increïbles i impròpies del més mínim rigor) i arriba a la no menys increïble i sorprenent conclusió, sense cap tipus de raonament, que Hayek i Keynes ofereixen solucions molt properes i quasi idèntiques (???).

L’articulista destaca, i això està MOLT BÉ, l’Escola d’Economia Austríaca. El que passa és que equivoca fins i tot els noms dels economistes austríacs:

. És Friedrich von Hayek i no Friedhich von Hayek
. És Eugen von Böhm-Bawerk i no Böhn-Baveek
. És Friedrich von Wieser i no Wiener

En la biografia de Hayek comenta que l’economista austríac va exercir la docència a la “tradicionalista Universitat d’Oxford”, quan mai va ser així, donat que va ser professor a la London School of Economics (1931-1950).

També escriu que Hayek va obtenir el Nobel d’Economia el 1974 quan tenia 70 anys. Fals. Hayek va obtenir el Nobel d’Economia el 1974, això és cert, però aleshores tenia 75 anys (va néixer el 1899 a Viena).

En un altre embolic de dates, afirma que Hayek va morir als 93 anys d’edat. Quasi. No vindrà d’un any, però va morir el 23 de març de 1992, quan tenia 92 anys d’edat (va néixer el 8 de maig de 1899 a Viena).

Finalment, sense comentar cap tipus d’aspecte rellevant del pensament de Keynes i de Hayek, conclou que els dos economistes “no s’allunyaven gaire en el seu pensament” i que coincideixen en les receptes de “liberització”. Ni una cosa ni l’altra. Keynes i Hayek difereixen substancialment sobre quines són les causes de les crisis econòmiques recurrents, proposen solucions diametralment oposades, i, en català, “liberització” s’escriu “liberalització”.

Per acabar de completar l’esperpèntica situació, el dijous 3 d’octubre surt publicat al R7 el mateix article, ara signat per Celdoni Sala. Doncs això, esperpèntic.

 

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: