Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > EUA i el deute públic

EUA i el deute públic

us_national_debt

El Congrés dels EUA ha aprovat aquesta setmana l’increment del sostre de deute públic que permet reobrir totes les oficines del govern federal. El país nascut, fa 237 anys, d’una revolució llibertària contra l’intent d’imposició d’un impost sobre el te, ha permès superar el límit màxim de deute legal, establert en 16,7 bilions de dòlars.

I és que l’Estat que va néixer amb vocació de tamany mínim s’ha anat engreixant fins el punt que, de mitjana, gasta cada dia 2.500 milions de dòlars més del que ingressa. En els últims 40 anys, i sense descomptar la inflació, el deute públic s’ha multiplicat per 45. Només entre 2007 i 2011 ha augmentat en 5,8 bilions de dòlars, la mateixa quantitat que es va acumular entre 1789 i 2001. Això vol dir que l’administració de Barack Obama, amb dèficits públics anuals superiors al bilió de dòlars, ha generat més deute que el total acumulat des de George Washington fins a Bill Clinton.

L’acord del Congrés ha estat absolutament predictible. 

O és que potser algú dubtava que la primera economia mundial permetria, per primera vegada, declarar-se insolvent?

Deixaria el govern nord-americà que es quedés sense finançament, per la pèrdua de confiança pública en els seus bons del Tresor?

S’arriscaria a perdre l’extraordinari privilegi que suposa tenir en el dòlar la principal moneda de reserva mundial?

Deixaria sense liquiditat el mercat Fedwire, operat per la Reserva Federal per la transferència de fondos entre institucions financeres?

Permetria que els fons d’inversió s’haguessin de despendre dels títols del Tresor impagats, en una liquidació autodestructiva?

Es posaria en risc la totalitat del sector bancari, que ha invertit 2 bilions de dòlars en deute públic?

Deixaria que s’incrementés el cost de finançament del Tresor, al mateix temps que el dòlar es desplomava?

Impossible. Taxativament no. Cap govern s’arriscaria a perdre l’enorme privilegi que suposa emetre l’única divisa internacional. El següent capítol d’increment perpetu del sostre de deute públic està fixat pel proper mes de febrer. I una altra vegada, el resultat ja es pot predir amb certesa. Per molta oposició que el Tea Party aparenti mostrar, el desenllaç serà invariablement el mateix. I entre deute i més deute, el govern dels EUA està possiblement escrivint l’inici del final de la seva posició predominant en el món.

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: