Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > Espanya torna a anar bé?

Espanya torna a anar bé?

aznar rajoy

Espanya torna a anar bé? Sí, en opinió del ministre Montoro, que ha anunciat a so de bombo i platerets que el PIB va créixer el 0,1% el tercer trimestre de l’any, després de dos anys i mig de taxes negatives. El mínim impuls de l’economia prové del sector exterior, i no pas gràcies al saludable increment de les exportacions, sinó a la caiguda de les importacions, fidel reflex del menor poder adquisitiu general.

Permetrà aquest anèmic creixement reduir les monstruoses xifres d’atur? De cap manera. Tradicionalment, Espanya ha necessitat creixements superiors al 2% per reduir la desocupació, i l’última reforma laboral del PP no haurà servit per canviar-ho. De fet, Espanya continua destruint llocs de treball a un ritme interanual superior al 3%. Per tant, i tal com reconeixen el propi executiu espanyol i l’FMI, l’atur continuarà a nivells del 25% fins, com a mínim, el 2020.

Un atur tan elevat alimenta el deute públic i el dèficit fiscal, tant per la via de la despesa pública (majors subsidis d’atur) com pel cantó dels ingressos (menor activitat econòmica i caiguda de la recaptació). El baix nombre de treballadors agreuja també el dèficit de la Seguretat Social i accelera la insostenibilitat del sistema públic de pensions.

Ja no és possible el fàcil recurs a la devaluació de la moneda i la inflació, que només servien per ajornar indefinidament la resolució dels problemes estructurals de l’economia. I tampoc cal confiar en què les generoses entrades de capitals exteriors continuïn finançant un nivell de vida permanentment superior al real.

Ara l’únic camí obert és el del desendeutament o sanejament financer, el reajust productiu i la creació de més valor afegit amb menors costos. Es tracta, per tant, de millorar el veritable taló d’Aquil·les de l’economia espanyola: la manca de productivitat i competitivitat d’un sector productiu que continua sense poder accedir al finançament bancari i que suporta una pressió fiscal i una regulació asfixiants.

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: