Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > Pressupostos de la Generalitat de Catalunya 2014

Pressupostos de la Generalitat de Catalunya 2014

El-conseller-de-Economia-y-Fin_54393085313_53389389549_600_396

El conseller d’Economia Andreu Mas-Colell ha presentat aquesta setmana els pressupostos de la Generalitat per al 2014, després de dos anys de funcionament amb pròrrogues. En l’apartat de despeses, 25.555 milions les no financeres i 29.307 milions les totals, destaca el pes superior de la despesa social i l’esforç per mantenir l’Estat del benestar, amb funcions com Sanitat, Ensenyament, Benestar Social i partides destinades a les persones més necessitades.
La partida que creix més és la dels interessos a pagar pel deute, que passa de 1.994 milions a 2.077 milions.
Molt diferent és el comportament de la inversió pública, que decreix dràsticament fins els 1.196 milions (inferior a la del 1998), complint-se la llei de tendència que diu que la inversió només augmenta en temps de vaques grasses i que és la primera partida a disminuir quan arriba la depressió. Destacar que de les grans línies d’inversions reals, no se’n posa ni una a les comarques centrals, que queden per sota del que els tocaria d’acord amb el seu percentatge de població, tot reforçant la configuració territorial de Catalunya en forma de dònut i contribuint a la llarga decadència de la Catalunya Central.

Les incògnites es presenten en l’apartat dels ingressos, 23.608 milions els no financers, donat que el Govern preveu ingressar 2.294 milions mitjançant privatitzacions i venda de patrimoni, que s’afegiran als 953 milions de superior recaptació impositiva amb la recuperació de l’impost de successions i la creació de trenta noves taxes, com la d’emissions de CO2, la d’enlairament d’avions i, probablement, la de línies ADSL.

Això li permetria quadrar els comptes amb un dèficit pressupostari de l’1%, 1.948 milions, que és l’objectiu establert per l’Estat. Les incògnites no revelades són d’on vindran tants milions per privatització de serveis públics. La Generalitat ja va tenir l’any passat seriosos problemes per vendre la concessió d’Aigües Ter-Llobregat i els Túnels de Vallvidrera i Cadí. Malgrat ser activitats molt rendibles i atractives pel capital privat, els ingressos van ser de només 1.500 milions, quantitat inferior a la que s’haurà d’ingressar el 2014 amb actius encara no concretats i de menor rendibilitat. Algunes fonts especulen amb la venda de solars i les vivendes de l’Institut Català del Sòl (Incasol) i la concessió a cinquanta anys de la xarxa de depuradores de Catalunya.

Clarament aquesta manera de fer els comptes no és sostenible, perquè el desequilibri estructural entre ingressos i despeses reapareixerà l’any següent, quan no quedi ja cap joia de la corona per vendre. Però això serà el 2015, l’any posterior a la consulta que haurà de configurar una nova relació de Catalunya amb l’Estat espanyol…

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: