Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > Contrastos de la UE: Espanya i Alemanya

Contrastos de la UE: Espanya i Alemanya

536689_200708483365489_138334929602845_229187_1828433451_n

La Comissió Europea ha amonestat el govern espanyol per tercera vegada des del 2012 al suspendre en cinc indicadors macroeconòmics bàsics, com l’atur, el deute, la pèrdua de competitivitat i la dependència del finançament exterior. La nota més rellevant, però, és que la CE també ha obert expedient a Alemanya per un superàvit excessiu en la balança de pagaments per compte corrent. Es penalitza així per igual tant a l’alumne més avantatjat com al més endarrerit.

Sense la unió monetària, la pèrdua sostinguda de productivitat de l’economia espanyola respecte a la germànica es traduiria en la depreciació de la pesseta i l’apreciació del marc. Amb la moneda única, però, la depreciació externa de la moneda nacional no és possible, i es fa necessària la devaluació interna o reducció dels costos de producció. És el cas de la tan dolorosa retallada de salaris patida pels treballadors, com ho hauria de ser també la reducció dels costos de la Seguretat Social a càrrec de l’empresa i l’abaratiment dels elevats costos energètics i d’electricitat.

El que destaca la CE és que Alemanya també pot contribuir a l’equilibri macroeconòmic europeu si impulsa la seva demanda interna, el consum i la inversió nacionals, afeblint una mica el seu magnífic comportament exterior basat en el creixement de les exportacions. L’estímul del consum intern germànic i l’increment de les importacions a altres països crearia les condicions per a una pujada sostinguda dels seus salaris, impulsant també les economies perifèriques.

Està bé destacar-ho, com també ho és no oblidar que manca encara molta mobilitat del factor treball dins la UE. I que els frens no vénen tant de diferències culturals i lingüístiques, que també, com d’un mercat europeu encara excessivament fragmentat i intervingut pels governs nacionals en nombrosos sectors oligopòlics, com el financer i l’energètic, o els serveis professionals i el transport.

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: