Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > Capacitat per construir el futur

Capacitat per construir el futur

freedom

Es compleixen avui 35 anys d’una Constitució que ha servit especialment per consolidar en el poder a una oligarquia política creixentment desvinculada de les necessitats i demandes de la societat civil. El precepte bàsic de la separació de poders no ha funcionat, i l’executiu domina tant el Parlament com el nomenament dels alts càrrecs del poder judicial, garantint al govern impunitat en els continus casos de corrupció, prevaricació, malbaratament de recursos públics i flagrant nepotisme.

Les esperances de regeneració institucional i articulació de la llibertat col·lectiva han estat segrestades per uns pocs oligarques, al marge de la ciutadania i de les seves aspiracions de progrés i llibertat individual. A l’últim informe de Transparència Internacional, basat en la corrupció en el sector públic, Espanya és, conjuntament amb Síria, el país on més augmenta la corrupció durant el 2013. Ocupant la darrera posició entre els països de la Unió Europea, la distància amb els països menys corruptes, com Dinamarca i Nova Zelanda, augmenta.

Mentre el vigor del teixit productiu de les pimes i el capital social generat per les famílies es redueix i debilita, el poder del càrtel financer i dels lobbies vinculats al sistema polític augmenta i s’enforteix. Els bancs que suposadament competeixen entre ells, col·lusionen en secret i es posen d’acord per manipular en benefici propi la taxa interbancària de l’euríbor, o es llancen a una política de concessió de crèdits bipolar, excessiva en l’etapa expansiva i massa restrictiva en l’etapa recessiva, sabent que tenen l’aval de l’Estat i que aquest els rescatarà si cal. Al mateix temps, l’Agència Tributària estén la sospita, com en el cas Cemex, d’atorgar un tractament diferencial a determinats contribuents.

Els elevats costos de l’ajust recauen així molt desigualment sobre la classe mitjana, alhora que es qüestiona la imprescindible igualtat formal davant la llei. La descomposició de l’Estat de Dret a Espanya corre paral·lela amb la creixent inseguretat jurídica i la proliferació de grups mafiosos que vampiritzen una societat civil cada vegada més exhausta, debilitada i exànime.

No és la política d’austeritat la que està matant o dificultant la recuperació, sinó la feblesa institucional i el desgovern públic. Necessitem més que mai, com va aconseguir el desaparescut líder sud-africà Nelson Mandela, que la capacitat decisòria sobre el nostre futur retorni d’una l’elit governant, corrupta i incompetent, a cadascun de nosaltres.

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: