Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > El govern i els preus: impedeix que baixi el preu de la vivenda i força l’augment de la factura elèctrica.

El govern i els preus: impedeix que baixi el preu de la vivenda i força l’augment de la factura elèctrica.

1328466605_610174_1328467091_sumario_grande
El ministre d’Hisenda Cristóbal Montoro, el principal artífex de l’augment de l’11,5% en la factura elèctrica del proper mes de gener, destacava la fi dels desequilibris en el mercat immobiliari espanyol, donat que el preu de la vivenda ha caigut més del 35% des del 2008. D’acord a l’INE, el preu de la vivenda ha augmentat un 0,7% en el tercer trimestre de l’any. Hem de pensar que ja s’ha tocat fons en els preus dels pisos i que comença la recuperació? Així ho veu el govern, però cal analitzar-lo.

En el mercat de la vivenda de segona mà, l’oferta anual és de 750.000 immobles i la demanda de només 150.000. Per tant, el preu ha de disminuir per ajustar el mercat. Pel que fa referència al mercat de la vivenda nova, romanen encara 800.000 vivendes que no s’aconsegueixen vendre, a les que s’hi ha de sumar la producció anual. Pel cantó de la demanda, l’atur, l’excessiu endeutament familiar, la manca de crèdit hipotecari i la incertesa sobre el futur dissuadeixen molts possibles compradors, de manera que la demanda de pisos nous no supera els 150.000 anuals. Per tant, tardarem aproximadament set anys en buidar tot l’estoc immobiliari que no es ven.

A més, cal considerar que les perspectives demogràfiques per Espanya són regressives, donat que molt aviat el número de defuncions superarà el de naixements. Quan els difunts abandonin el seu pis i els no-nascuts tampoc puguin ocupar-los, l’excés de l’oferta sobre la demanda forçarà encarà més la caiguda dels preus.

En definitiva, estem encara molt lluny de l’equilibri en el mercat immobiliari i, dissortadament, l’acció del govern mitjançant el banc dolent (Sareb) tendirà, com de costum, a agreujar els desequilibris existents. En la búsqueda d’impossibles rendibilitats promeses, la Sareb frenarà la venda i, per tant, la necessària caiguda dels preus immobiliaris, frustrant i allargant el necessari ajust. Malgrat l’esperit nadalenc d’esperança, el futur que ens espera és encara molt difícil.

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: