Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > La temuda recuperació en forma de L

La temuda recuperació en forma de L

desierto

Des de l’inici de la crisi financera internacional, els comentaristes han volgut descriure gràficament la forma d’aquesta crisi. Els més optimistes, que preveien una ràpida recuperació, afirmaven que seria en forma de V, i que després de tocar fons començaria a no tardar la reactivació. Quan, a partir del 2008, es va constatar que la situació no millorava, la van canviar per una U, tocant el fons durant més temps i posposant l’anhelada millora econòmica. Però la tossuda realitat també va desmentir aquesta situació. Després de la primera caiguda en recessió el 2008, i d’un dèbil i imperceptible creixement positiu el 2010, Espanya tornava a la zona vermella de creixements negatius el 2011, d’on no se n’ha sortit fins el tercer trimestre del 2013, amb l’anèmic creixement del +0,1% tan victorejat pel govern. És la definitiva sortida a una crisi en forma de W? Em temo que no. L’atonia i la debilitat de les constants vitals de l’economia espanyola, on hi persisteixen greus desequilibris econòmics fonamentals i disfuncions institucionals, no fan preveure una recuperació ràpida ni vigorosa. Podríem iniciar una llarga etapa d’estancament. Per tenir alguna referència, com la que arrossega el Japó. Els nipons porten més de vint anys coexistint amb la crisi que es va iniciar el 1990 amb la punxada de la bombolla immobiliària. En definitiva, és la temuda recuperació en forma de L.

Que alguna cosa s’ha fet molt malament és evident. Ningú dubta dels excessos monetaris per part dels bancs centrals, de la inadequada regulació i supervisió dels governs i organismes públics oficials, o dels excessos en la hiperexpansió del crèdit concedit pels bancs comercials, sense recolzament d’estalvi real. Amb el paradigme econòmic dominant monetari-keynesià, la resolució d’aquesta crisi s’ha intentat mitjançant l’augment en les dosis de les mesures que ens han portat precisament on estem. No és aquesta una curiosa manera de pretendre resoldre els problemes? És com si a un malalt de diabetis se’l volgués curar amb més sucre, o que un refredat per exposició prolongada al fred es tractés amb severes hipotèrmies. Els bancs centrals, els òrgans de planificació centralitzada de la política monetària i monopolis públics de la moneda, han continuat amb agressives polítiques monetàries expansives, abaratint els tipus d’interès fins el 0% i injectant nou diner a bancs i estats. Els governs han optat per reregular l’ultraintervingut sector monetari i financer, sempre a benefici propi i de l’oligarquia financera, promovent rescats bancaris i augments draconians d’impostos. Així, mentre que a efectes propagandístics Montoro dóna la crisi per finalitzada, a efectes impositius suspèn la disminució de l’espoli fiscal sine die. Mentre s’esgota el Fons de Reserva de la Seguretat Social, el número de treballadors que cotitzen amb salaris més baixos per cada pensionista és de només 1,95, indicant l’esgotament de les futures pensions i del subsidi d’atur. I els bancs comercials han deixat de prestar a les empreses i famílies, per dedicar-se al lucratiu i segur negoci de finançar el sector públic, subscrivint massivament les emissions de deute públic de l’estat.

La Reserva Federal nord-americana, la institució monetària mundial capdavantera, acumula un historial horrorós des de la seva creació el 1913. Les crisis econòmiques, la pèrdua de valor real de la moneda i la inestabilitat financera, com han estudiat Selgin i White, han empitjorat durant l’últim segle, patint la humanitat crisis molt més freqüents, llargues i profundes. Els problemes monetaris i financers del segle XIX, estabilitzat amb el patró or, van ser molt inferiors al caos actual. Està per veure com respondrà l’economia dels EUA (i la mundial) a la retirada dels estímuls monetaris directes de 85.000 milions de dòlars mensuals, que previsiblement haurà de realitzar Janet Yellen, la flamant governadora. Els balanços dels principals bancs centrals s’han quadruplicat amb la crisi (de 5 a 20 bilions de dòlars) i això suposa una amenaça latent d’inflació i la creació de noves bombolles. Quan es redueixi el ritme de fabricació de nova moneda, que actua amb efectes narcòtics i dopants, els desequilibris estructurals de l’economia real es faran visibles. Molt em temo, i voldria equivocar-me, que ens espera un llarg camí d’estancament econòmic i atur elevat. Com deia Albert Einstein, no podem repetir exactament el mateix i esperar resultats diferents. Si veritablement volem un desenvolupament sostenible i equitatiu, calen canvis institucionals importants i un nou paradigme econòmic dominant.

Anuncis
  1. Ramon
    gener 7, 2014 a les 6:19 pm

    Lúcid. Esgarrifós. Preocupant. Imposible de desmuntar. Els poseidors de capital nomes poden viure de la diferencia entre els seus calers i els nostres…nomes poden mantenir els seus privilegis si tenen molts mes diners que la resta de la gent. O lo que es el mateix, si la gent en té molts menys….ara la tendència va per aqui, han de restablir l’equilibri, que vol dir empobrir el public per marcar status amb el seu nivell d’efectiu. Degut a tanta engegada de la màquina de fer bitllets, ara n’hi han massa en poder dels altres, i ho han d’anivellar…ensorrant la part més indefensa.

  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: