Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > És l’oferta, estúpid!

És l’oferta, estúpid!

economy-stupid1

El govern de Rajoy té una marcada tendència a repetir els mateixos errors passats sense indicis d’esmena. Després que, entre 1998 i 2008, la despesa augmentés de manera insostenible gràcies a l’endeutament, sense estalvi ni augments de productivitat, es continua insistint en què el principal problema econòmic d’Espanya és la manca de demanda. Que un nou increment de la despesa recuperaria l’ocupació, els salaris i el consum, augmentant la recaptació fiscal i reduint el dèficit públic. Malauradament, no es pot consumir el que prèviament no s’ha produït, i primer cal oferir algun producte socialment útil per tal de generar rendes, com les salarials, que permetin capacitat de compra. El problema no és de demanda, sinó d’oferta. Cal remoure els problemes que pateixen els empresaris per reconfigurar els seus negocis i afavorir la creació de noves empreses. I aquests problemes tenen molt a veure amb la incertesa que genera la pèssima qualitat institucional de l’estat, el desequilibri fiscal que amenaça la solvència a llarg termini i totes les regulacions que impedeixen el sorgiment de negocis rendibles, com els convenis col·lectius destructors de la llibertat contractual, els sobrecostos elèctrics o els impostos confiscatoris.

El govern espanyol és sumament expert en no reconèixer mai els errors propis i donar les culpes als altres. Per què els governs tant d’Aznar com de Zapatero, i també el Banc d’Espanya, van encoratjar i permetre un creixement del crèdit superior al 20% anual abans del 2008? Per què ens van fer entrar a l’euro sense introduir millores en la competitivitat ni contenció en la despesa pública? Realment creien que es podia formar part de la mateixa moneda que Alemanya sense modificar la seva conducta?

Per últim, els dirigents polítics tendeixen a sobredimensionar tots els senyals d’optimisme. Més que haver superat ja la crisi, el que ens espera és un llarg període d’estancament. És la temuda recuperació en forma de L, de la que parlava a l’últim post.

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: