Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > El no-dèficit fiscal de José Borrell Fontelles

El no-dèficit fiscal de José Borrell Fontelles

imgJosep Borrell5

En un article al País, José Borrell Fontelles, nascut a La Pobla de Segur i ex-ministre socialista de Foment amb Felipe González, nega l’existència del dèficit fiscal a Catalunya. Concretament, l’any 2009, el xifra en 792 milions d’euros, equivalents a l’estimació dels impostos recaptats per l’Estat a Catalunya (46.195 milions) menys els béns i serveis públics que l’Estat ha aportat a Catalunya (45.403 milions). El resultat és el dèficit fiscal no neutralitzat pel mètode del fluxe monetari. Per no neutralitzat s’entèn que no s’inclou la part del dèficit públic de l’Estat espanyol que s’imputa a Catalunya i que, per tant, haurem de pagar els catalans en un futur via impostos. I José Borrell no considera aquest dèficit perquè és “diner virtual”. Perquè no és un diner que s’hagi pagat realment a dia d’avui, sinó un diner que s’ha de pagar en un futur llunyà, o que simplement, no es pagarà mai (deute etern). Aviam si ho entenem. Aquest dèficit públic anual genera deute públic d’Espanya que subscriuran majoritàriament els bancs espanyols. Els bancs espanyols, per finançar-se, presentaran aquest deute com a garantia davant el Banc Central Europeu. Per tant, en últim terme, és el banc emissor el qui finança aquest deute perpetu. I José Borrell, un economista keynesià i intervencionista, no ho imputa a Catalunya.

Xavier Sala i Martín ho veu d’una altra manera. L’economista de Columbia, nascut a Cabrera de Mar, considera que la part del dèficit públic d’Espanya que correspon pagar a Catalunya (15.618 milions), en cas d’existir un Estat català sobirà, s’haguessin pogut gastar efectivament a Catalunya, i no pas a la resta del territori espanyol. Per tant, aquests diners, a diferència del que fa José Borrell, sí s’haurien de comptar com dèficit fiscal de Catalunya. Ara bé, cal remarcar que això seria així sempre que un hipotètic Estat català sobirà s’endeutés. I el procés hauria de ser el mateix que abans, però amb clau de bancs catalans. El deute ho subscriurien els bancs catalans (Caixabanc i Banc Sabadell, per exemple) i l’utilitzarien com a garantia per finançar-se amb el Banc Central Europeu. Notem que les diferències existents entre un keynesià (José Borrell) i un monetarista (XSiM) són només epidèrmiques. L’un (José Borrell) creu en la política fiscal macroeconòmica i l’altre (XSiM) en la política monetària macroeconòmica. L’un (José Borrell) seria partidari d’estendre els mecanismes de centralització fiscal a gran escala i l’altre (XSiM) seria partidari de la centralització monetària a escala. Però, en essència, els dos estan d’acord en utilitzar “la Visa” amb càrrec al “diner fictici (fiduciari)” del Banc Central.

Sent l’espoli al que sotmet l’Estat central asfixiant i intolerable, el recurs a l’endeutament d’un hipotètic Estat català sobirà descansa en l’accés al finançament del Banc Central Europeu. I aquest no és un supòsit necessàriament cert. Si una Catalunya independent quedés fora de l’euro, no tindria accés al finançament directe del BCE i, per tant, tampoc a endeutar-se amb 15.618 milions d’euros anuals. I, en segon lloc, suposant que fos així, l’Estat català originaria irremisiblement un dèficit fiscal intra-català. En cas que aquests diners s’utilitzessin per finançar, per exemple, infraestructures com la línia nou del metro de Barcelona (L9) o l’ampliació de l’aeroport del Prat, a la Catalunya Central podríem reivindicar (amb raó) que l’Estat català sobreinverteix a Barcelona capital, i subinverteix al Bages, on arrosseguem endarreriments crònics i propis de països subdesenvolupats com la C-55 (carretera de la mort Manresa-Abrera) o el trajecte ferroviari Manresa-Barcelona, amb una duració superior el 2014 a la que va tenir el dia de la inauguració, farà aviat 130 anys.

Anuncis
  1. Abril 24, 2014 a les 6:08 am

    Fora de l’Euro?.Està dient que el BCE repudiarà els passius dels bancs a Catalunya ?.Seria divertit veure que passa l’endemà.Més seriositat si us plau .

  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: