Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > La crisi dels països emergents

La crisi dels països emergents

Ben-Bernanke-Money-35914

La Reserva Federal dels EUA, el banc central que ostenta el monopoli públic de l’emissió de dòlars, la divisa internacional per excel·lència, ha acomiadat amb honors el fins ara president, Ben Bernanke, rellevat en el càrrec més poderós del planeta per Janet Yellen. Honors merescuts per haver dirigit la política monetària durant la crisi financera internacional i haver posat les bases de la recuperació? No, en absolut. Bernanke va estrenar el càrrec el 2002, substituint a Alan Greenspan, i els dos són responsables directes de la ultraexpansiva política monetària i de l’abaratiment artificial del tipus d’interès que han generat les bombolles financeres i immobiliàries, els errors generalitzats en la inversió i, finalment, la recessió econòmica.

Bernanke va negar el 2005 que hi hagués cap bombolla immobiliària, quan ell havia contribuït a alimentar-la, i el 2009 es va llençar a un programa de quantitative easing que ha multiplicat per sis el balanç de la Fed i que ha inclòs la compra d’hipoteques subprime per valor superior a 1,5 bilions de dòlars. Això ha generat noves bombolles i ha contaminat els països emergents amb grans sumes de diner especulatiu i crèdit barat. Quan la Fed ha hagut de reduir en 10.000 milions de dòlars el programa de compra de deute públic, que estava en 85.000 milions mensuals, els problemes han tornat a l’escena mundial.

La previsió d’un increment gradual del tipus d’interès ha fet que el diner calent que va inundar les fràgils economies, entre altres, de Brasil, Índia, Indonèsia, Turquia i Sud-àfrica, contribuint a l’endeutament i a inversions equivocades, ara abandoni aquests països i origini la depreciació de les seves monedes. En el cas d’Argentina, el peso ha perdut el 35% del seu valor en un mes. Els països que viuen del crèdit, amb dèficits fiscals i exteriors, tornaran a entrar en situació crítica. Algú recorda la crisi financera asiàtica del 1997? La història es repeteix per culpa dels errors monetaris.

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: