Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella, Música > Manresa i la Festa de la Llum

Manresa i la Festa de la Llum

Aquests dies els manresans celebrem, des del 21 de febrer de 1345, l’arribada de la misteriosa llum a la ciutat, que va permetre desencallar el conflicte amb el bisbe de Vic i acabar la construcció de la séquia. En una època de sequera, on les collites no eren suficients per alimentar la població, la canalització de les aigües del Llobregat permetia que la producció agrícola no depengués només de la pluja, tot alleujant els recurrents cicles de fam i epidèmies.

Sempre m’ha impressionat la iniciativa i el coratge dels nostres avantpassats del segle XIV. Amb una població aproximada de només 3000 habitants, els manresans i manresanes d’antany van ser capaços de construir un impressionant projecte d’enginyeria medieval com la séquia, d’ús vigent, i la no menys impactant basílica gòtica de la Seu, monument emblemàtic de la ciutat malgrat resti ara una mica oblidada. La ciutat creixia demogràficament, generava riquesa i treball, integrant una important comunitat jueva sense cap registre de persecucions ni disturbis. El gran segle manresà, malgrat patir la pesta negra de 1348, va suposar un període d’esplendor econòmica i urbanística, construint altres edificis religiosos i civils d’envergadura com l’església del Carme i de Sant Pere Màrtir, de Sant Miquel i de Sant Andreu, el monestir de Santa Clara i el de Valldaura, i també el Pont Nou.

La nostra societat civil medieval, tan escassa com ben cohesionada, impulsada per activitats productives com la realitzada pels cuireters, i acompanyada per uns governants que almenys no maltractaven fiscalment la població, com el rei Pere III el Cerimoniós, que va permetre una rebaixa d’impostos per afavorir la construcció de la séquia, ens ha deixat un testimoni real del seu llegat, que avui encara celebrem. En una època de crisi global i regressió demogràfica, de pèrdua dels referents locals industrial i financer, així com de corrupció institucionalitzada, el seu exemple encara ens il·lumina.

Marxa de la Llum (S. Peñas):

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: