Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > La tarifa plana de Rajoy a la Seguretat Social

La tarifa plana de Rajoy a la Seguretat Social

102ca295c6ea29f9a8b427d1fe67d925

Rajoy ha anunciat aquesta setmana, durant el debat parlamentari sobre l’Estat de la Nació, l’entrada en vigor d’una tarifa plana en cotitzacions socials de 100 euros mensuals pels nous contractes indefinits. La idea sembla bona a l’atacar una de les principals causes del càncer de l’atur a Espanya: els elevadíssims costos socials de la contractació. Recordem que el treballador paga més del 6% del sou a la Seguretat Social, una xifra semblant a la dels EUA, però que l’empresari hi aporta més del 30%. Naturalment, aquest gran sobreesforç disminueix l’ocupació legal i genera atur.

Malauradament, la proposta del govern no serà efectiva. En primer lloc, perquè la bonificació es limita només a dos anys i l’empresari haurà de reintegrar-la si durant els tres primers anys acomiada el treballador. En segon lloc, perquè la tarifa plana només s’aplica a les contingències comunes, que representen el 23,6% de la base de cotització de l’empresari. Tot el tram restant, més del 6,4%, queda exclòs de la rebaixa i subjecte, per tant, a les ampliades bases de cotització a la Seguretat Social. Considerant un salari de 20.000 euros anuals, el cost per contingències no comunes supera els 105 euros mensuals. Per tant, l’anunciada tarifa plana de 100 euros mensuals es converteix, així d’entrada, en més de 205 euros.

En què es queda aleshores, utilitzant les paraules de Rajoy, el més gran estímul de la història d’Espanya a la contractació? En res. L’empresari imprudent que no calculi bé la rebaixa temporal dels costos socials haurà de retornar retroactivament les bonificacions dels dos anys. L’única mesura vàlida del govern per reduir l’atur i reactivar l’ocupació és la reducció permanent de tots els costos socials de contractació. Podem esperar que ho faci? No. Si no ho va fer quan ens van pujar l’IVA al 21%, podent haver compensat el decrement de les cotitzacions socials amb l’increment dels impostos sobre el consum, menys ho faran ara.

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: