Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > Inflació i atur descontrolats

Inflació i atur descontrolats

frase-la-inflacion-es-la-madre-del-paro-y-la-ladrona-invisible-de-los-que-han-ahorrado-margaret-thatcher-150647

Ningú discuteix que les dramàtiques xifres de l’atur a Espanya continuaran mentre no s’ataquin les causes del problema, com les elevadíssimes cotitzacions socials a pagar, especialment per part de l’empresari. És ridícul pretendre convèncer la ciutadania que una expectativa de creixement dèbil pugui reactivar un mercat de treball com l’espanyol amb fallades estructurals.

Rajoy defensa, això sí, un menor o nul increment dels salaris basant-se en què la inflació és molt baixa. De fet, l’IPC ha augmentat només el 0,1% en el que portem d’any. Com és possible que una política monetària molt expansiva, amb tipus d’interès propers al 0%, no descontroli els preus? La resposta la trobem examinant on van a parar els diners creats pel Banc Central. Si els nous bitllets arribessin a famílies i empreses, aquestes els utilitzarien per adquirir uns béns que ràpidament s’encaririen. Però aquest no és el cas. El nou diner no s’arriba a gastar, amb l’efecte depressiu sobre l’IPC que això comporta, perquè es canalitza a l’oligopoli de les entitats financeres, que se’l queden sense fer-lo circular. En lloc de concedir crèdit a les famílies i empreses en activitats productives, prefereixen invertir-lo en deute públic. Així, el sector públic s’ha convertit en el deutor més important de tota l’economia, superant àmpliament a les unitats domèstiques i empresarials. Mentre que en el 2013 les famílies van reduir deute per valor de 46.000 milions i les empreses en quasi 70.000, el deute públic va incrementar en 77.000 milions i superarà molt aviat el 100% del PIB.

Per tant, és fals que la inflació estigui controlada. Les famílies i empreses fan els seus deures retallant despeses d’on poden i retornant préstecs, però la inflació en deute públic es descontrola. Al mateix temps que es rescaten entitats financeres amb diners dels ciutadans, aquestes neguen el finançament al públic, en general, per dirigir-lo prioritàriament a l’estat. El cercle viciós continua.

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: