Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > El nou augment d’impostos del govern del PP

El nou augment d’impostos del govern del PP

Marinus van Reymerswaele - Two Tax Gatherers

Espanya incomplirà el 2013, una vegada més, els objectius de dèficit públic, que superarà el 7% del PIB incloent les ajudes a la banca. Això alimenta un deute públic descontrolat, que va pel camí de superar el 100% del PIB. Mentre que, des de l’inici de la crisi, les famílies han reduït els seus passius en 125.000 milions i les empreses en 255.000, l’Estat els ha incrementat en 557.000 milions. El sector públic és el més endeutat d’Espanya i, per això, el govern acaba de llançar una nova reforma fiscal que permeti incrementar, encara més, els ingressos públics.

En un primer pas, la majoria de productes que ara tributen al 10% d’IVA passaran al 21%: productes alimentaris, aparells mèdics per discapacitats, neteja, subministrament d’aigua, serveis socials… En un segon pas, el tipus impositiu es situarà en el 23%. Això, més l’increment dels impostos específics sobre el tabac i l’alcohol, i més la creació de nous impostos, preveu una recaptació addicional de 10.000 milions. Aquest sobreesforç fiscal té efectes socials regressius, al recaure sobre el consum, i tendirà a agreujar la ja desesperada situació de la població més pobre. Recordem que Espanya és el país de l’OCDE on més han augmentat les desigualtats entre rics i pobres, i que el 20% de joves entre 15 i 24 anys ni treballen ni estudien.

A canvi, l’executiu promet una rebaixa dels impostos directes (IRPF, Patrimoni i Societats). L’impost de renda passaria de 7 trams a només 4 i els tipus impositius es situarien entre un mínim del 20% i un màxim del 50%, més els recàrrecs autonòmics. A canvi, però, desapareixen totes les deduccions. S’eliminaria amb caràcter retroactiu la deducció per la compra de vivenda habitual i es deixarien de corregir les falses plusvàlues originades per la inflació. Per tant, s’amplia la base imponible de l’impost, pagant un percentatge lleugerament inferior sobre una quantitat notablement incrementada, exactament igual al que passarà amb l’impost de societats. Concretament, les empreses no podran deduir-se les inversions en activitats de R+D ni ambientals. Es suprimeix definitivament la lliure amortització dels actius i, a canvi, es redueix el tipus impositiu del 30% al 20%.

L’import a pagar per l’IBI també augmentarà, encara que no es pugui creure, especialment quan molts propietaris ja estan embargats per impossibilitat de compliment dels deutes tributaris. L’impost tindrà un tipus impositiu més alt, l’1%, i, pitjor encara, s’aplicarà sobre el valor de mercat de l’immoble i no sobre el valor cadastral com fins ara.

En definitiva, l’Estat exigeix un pagament d’impostos superior. Una vegada més, l’esforç per reduir els desequilibris fiscals recau sobre els soferts contribuents. L’altra variable de l’ajust, la reducció de la despesa pública, s’utilitza de manera selectiva i asimètrica. Hi ha permís per desmantellar els serveis bàsics de l’anomenat estat del benestar, com la sanitat, l’educació i els serveis socials. Però, en canvi, l’ajuda i el rescat bancari de les entitats financeres en fallida és sagrat i innegociable. El domini i el poder de l’oligarquia politico-financera és intocable, malgrat que una proporció creixent de la població lluiti per la pura subsistència i les esperances de tota una generació s’esvaeixin, vampiritzades per la voracitat fiscal d’aquest govern.

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: