Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > La Festa del Treball en el Regne de l’Atur

La Festa del Treball en el Regne de l’Atur

13904653837762

Espanya, en una cruel contradicció, acaba de celebrar aquest Primer de Maig, Dia Internacional del Treball, amb una de les xifres de treballadors actius més baixa de la seva història moderna. Durant el primer trimestre del 2014, el total d’ocupats s’ha situat en només 16.950.000 i s’han arribat a destruir 185.000 llocs de treball. D’aquests, 126.000 estaven en el sector terciari, 48.200 en la construcció i 42.200 en el sector secundari. La indústria, el sector que genera més valor afegit i que ofereix feines més estables i ben pagades, va camí de convertir-se en un sector purament residual. Només l’agricultura, a través de treballs temporals i mal remunerats, ha creat 31.800 llocs de treball.

El nombre d’aturats es situa en 5.933.300, una xifra d’escàndol que afecta el 26% de la població activa més ben formada dels darrers temps, mentre que la taxa d’activitat i d’ocupació, tan sols el 59,5% i el 44% respectivament, ocupen els darrers llocs del rànquing internacional i amenacen seriosament la viabilitat futura, tant de l’Estat del benestar com del sistema piramidal de pagament de les pensions de jubilació. Massa pocs treballadors productius per suportar el pes creixent d’una societat envellida, en un entorn institucional de corrupció impenitent i generalitzada.

Mentre que els països del nostre entorn tenen una taxa d’atur juvenil del 13%, Espanya la té del 55%. Ens podem permetre que joves ben formats, receptors de tanta inversió pública durant llargs anys de formació en escoles públiques, abandonin el mercat de treball i el país com a conseqüència del desànim i de l’atur de llarga durada? La pèrdua d’aquests treballadors potencials hipoteca el futur col·lectiu i, a més, la seva desaparició de les llistes oficials d’aturats alimenta la il·lusió que la taxa d’atur disminueix. Aquest és el món real i no el conte de fades que els nostres polítics ens expliquen habitualment, entestats en voler presentar a la població una recuperació inexistent.

Anuncis
  1. Albert
    Mai 8, 2014 a les 6:51 am

    L’actual sistema només protegeix a qui ja fa temps que te feina en el cas general o a qui ja en te encara que faci poc en el cas particular de les dones.Jo mateix ,vista l’experiència ,no penso contractar mai més cap dona que no tingui fills i el més raonable és renovar plantilla cada 5 anys per tal que la hipoteca empresarial no es faci inasumible.En el cas de problemes sempre d’acomiadarà primer els més barats,els més joves normalment perque fa poc que treballent.

  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: