Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > Espanya: taxa Tobin el 2016?

Espanya: taxa Tobin el 2016?

REUNIÓN DEL EUROGRUPO

El govern espanyol ha decidit, amb 10 països més, aplicar una taxa a les transaccions financeres a partir de l’1 de gener del 2016. És la coneguda taxa Tobin i consisteix, originàriament, en un impost del 0,1% als moviments de capitals a curt termini per evitar l’especulació i potenciar l’estabilitat.

El ministre Luis de Guindos ha declarat que “es tracta d’aconseguir la màxima recaptació possible amb la mínima distorsió”, mostrant, una vegada més i de manera descarnada, la insaciable voracitat fiscal de l’Estat. Concretament, Brussel·les preveu un augment dels ingressos públics de 5.000 milions d’euros anuals per a l’executiu espanyol. Possiblement oblida que el resultat d’implantar la taxa Tobin a finals dels 80 a Suècia va ser un fracàs, recaptant només 100 milions de corones quan el govern n’esperava obtenir més de 1.500 milions.

I és que en una època de globalització financera, la tecnologia permet transferir diners d’un cap a l’altre del planeta amb un sol clic d’ordinador o trucada telefònica. Per ser realment eficaç, la taxa s’hauria d’aplicar a tots els països del món sense excepció. Si només alguns països de la UE imposen aquest impost, les conseqüències seran que les operacions financeres es deslocalitzaran a paradisos fiscals o estats amb regulacions sobre el capital més benignes. Per aquest motiu Gran Bretanya, que té a la City londinenca un dels grans centres financers mundials, s’oposa a aquesta taxa, perquè perdria part de la seva activitat financera a favor, per exemple, de Nova York, Hong Kong o Tòquio.

El segon inconvenient que presenta és el no poder diferenciar una operació especulativa a curt termini d’una operació d’inversió productiva a llarg termini. L’estalviador, per tant, haurà de pagar més comissions i l’inversor un interès superior. En una època d’excés de deute i manca d’estalvi, el govern opta per gravar l’estalvi i les transaccions en els mercats financers. Operacions financeres que són l’única alternativa existent, per altra banda, al finançament bancari. Es debilita així, una mica més, la ja dèbil i incipient recuperació, alhora que s’altera la divisió internacional del treball.

Anuncis
  1. Albert
    Mai 12, 2014 a les 1:19 pm

    Totes les inversions son especulatives ,de fet totes les decisions humanes ho son.

  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: