Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > Espanya: economia shambhala

Espanya: economia shambhala

SAM_2672

Com a manresà, sempre m’ha captivat la figura d’Ignasi de Loiola. Els canvis dels seus objectius vitals són extrems, de militar a religiós, i sempre aplicant-hi una intensitat màxima. En la seva estada a Manresa, el sant penitent experimenta pulsions espirituals extremes, que van des de desitjos suïcides fins a raptes místics. Hi ha qui parla de bipolaritat. Ho desconec.

El que sí podem considerar bipolar és la dinàmica de l’economia espanyola. El seu comportament és veritablement maníac-depressiu. En temps d’expansió, el creixement d’Espanya supera al de la mitjana europea, ni que sigui de manera insostenible i molt desequilibrada. Però quan arriba la crisi, la recessió es deixa notar amb molta més virulència i gravetat. Els motius últims els hem de trobar en el funcionament del sistema financer i monetari, que trasllada aquestes oscil·lacions a l’economia productiva real.

Recordem quan Zapatero es vantava de què el PIB per càpita d’Espanya era més alt que el d’Itàlia i que aviat es superaria el de França? El 2007, el PIB per càpita espanyol es va situar en el 105% de la mitjana de la UE. Des d’aleshores, l’etapa depressiva ha experimentat un pronunciat i continuat agreujament. La renda espanyola ha caigut fins a situar-se ara en el 95% de l’europea. Suposa 24.500 euros anuals (en realitat menys de 17.500 després del pagament d’impostos), mentre que la mitjana de la UE són 25.700 euros i la de l’eurozona 27.700 euros. La crisi és general, però no tothom està igual de malament. Mentre Espanya ha perdut 10 punts percentuals de renda des del 2007, Alemanya n’ha guanyat 9, França s’ha mantingut igual, i Itàlia torna a superar a Espanya. I si considerem el consum per càpita, la situació d’Espanya encara empitjora més (91% de la mitjana de la UE).

 

 

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: