Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > L’anti reforma fiscal del PP

L’anti reforma fiscal del PP

 

cristobal-montoro1

A ningú li agrada pagar impostos. En general, es cobegen els elevats ingressos, però s’evita el pagament de les exaccions fiscals. Només cal fixar-se en els 39 eurodiputats espanyols, des del propi Cristóbal Montoro fins a Elena Valenciano, passant per Miguel Ángel Arias Cañete i Rosa Díez, partícips d’una SICAV d’alt rendiment amb seu a Luxemburg. Un any després que el PP arribés al poder el 2011, i en contra de totes les seves promeses electorals, va pujar els impostos. L’excusa és que es varen trobar una situació fiscal pitjor a l’esperada amb factures per pagar dins el calaix.

Ara que ja es perfilen en l’horitzó les eleccions del 2015, el PP ha presentat una reforma fiscal magnífica, en paraules de Rajoy. En realitat és una reforma incompleta, inoportuna i molt probablement contraproduent. Incompleta, perquè només modifica l’IRPF i no toca les cotitzacions socials, quan aquestes s’haurien de reduir un mínim de quatre punts. L’atur a Espanya és un càncer econòmic i un drama social. No cal estudiar massa economia per comprendre que el pagament obligatori d’uns costos socials desproporcionats (més del 6% del sou brut a càrrec del treballador i més del 30% a càrrec de l’empresari) frustra contractes de treball, que s’haurien realitzat d’altra manera. Inoportuna per ser un acte propagandístic de cara a les properes eleccions. I contraproduent perquè, sense creixement, augmentarà el dèficit públic, forçarà més retallades socials i, potser, la desconstrucció última de l’Estat del benestar així com l’ofegament definitiu de les finances de Catalunya.

Els trams de tributació de l’IRPF passen de 7 a 5 (continuen sent massa nombrosos) i el tipus impositiu marginal (el que paga l’últim euro guanyat) es situa entre el 20% i el 45% (51% a Catalunya si es manté la tarifa actual). Convé també calcular el tipus impositiu mitjà que acabarà pagant cada contribuent sobre el total de la seva renda. I aquí trobem que, comparant-lo amb la llei d’IRPF vigent amb Zapatero que el PP va modificar el 2012 per augmentar la pressió fiscal, es millora la tributació de les rendes baixes, inferiors a 40.000 euros anuals. Les rendes mitjanes, entre 40.000 i 65.000 euros, acabaran pagant el mateix. I les rendes altes, superiors a 65.000 euros anuals, suportaran una tributació més elevada. Pel que fa a les rendes del capital, també acabaran pagant més. El 2011, amb Zapatero, per sota de 6.000 euros pagaven el 19% i el 21% a partir d’aquesta quantitat. Amb el PP, s’hi afegeix un nou tram al 23% a partir de 50.000 euros. A més, s’elimina l’exempió sobre els primers 1.500 euros de dividends, així com també la disminució sobre els rendiments d’actius financers adquirits abans de 1994.

La reducció dels ingressos públics causada per aquesta anti reforma fiscal del PP oscil·larà entre 5.000 i 10.000 milions d’euros. Considerant que el país ja havia d’ajustar els seus comptes en 55.000 milions d’euros fins el 2017, com es podrà portar a terme ara un ajust fiscal entre 60.000 i 65.000 milions? Doncs amb menys serveis públics i amb un empitjorament del finançament autonòmic (!). Només cal recordar amb quin sarcasme responia el ministre Cristóbal Montoro la pregunta de quan estarà completat el nou sistema de finançament de les Comunitats Autònomes. No ho estarà. S’aplaça sine die. Perquè, és clar, l’anti reforma fiscal del PP ja ha estat pensada per jivaritzar (1) l’Estat del benestar i el finançament de la sempre molesta i queixosa Catalunya. 

(1) Per jivaritzar s’entèn la pràctica d’alguns pobles de reduir els caps dels guerrers enemics morts en combat.

 

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: