Esgotant el temps

bomba

El president Rajoy està de viatge oficial a la Xina, un dels principals creditors estrangers de deute públic espanyol. Per tal que una part de l’estalvi del gegant asiàtic continuï finançant les despeses del govern central, aquest no ha tingut cap inconvenient en accelerar una reforma exprés que limita la capacitat dels tribunals espanyols per perseguir delictes a l’estranger. Això va permetre a l’Audiència Nacional arxivar el cas Tibet, que ordenava la búsqueda i captura de l’expresident xinès Jiang Zemin i altres alts càrrecs, el que naturalment va provocar la indignació de les autoritats xineses, per genocidi i tortures en la repressió al Tibet. Rajoy ha defensat les seves reformes i que l’economia espanyola creix “amb vigor”.

Ni una cosa ni l’altra, per molt que ara computin els negocis milionaris del sexe i les drogues dins del PIB oficial. L’últim butlletí econòmic del Banc d’Espanya confirma l’atonia de la demanda interna i la desaccelaració de la inversió empresarial. El sector exterior, afectat negativament pel retrocés d’Alemanya, França i Itàlia, que cau en recessió, torna a estar en números vermells (dèficit comercial de 13.700 milions fins el juliol). I el còctel el completa un dèficit públic del 6%, un deute públic del 100% del PIB (el canvi de criteri el reduirà artificialment del 99% al 96,5%) i, molt especialment, un atur del 24,5% que ens priva de les habilitats productives de més de 5.622.000 treballadors, a qui condemna a la prostració. Pel que fa a les reformes estructurals, aquestes continuen brillant per la seva absència. Ho demostra el càncer de l’atur, la manca de competència real en mercats oligopolístics, com el financer o l’elèctric, i la desídia en permetre que l’Estat espanyol continuï ocupant el 142è lloc del ranking internacional a l’hora de facilitar (o impedir) l’obertura de nous negocis. Els processos burocràtics i administratius, per tant, continuen dificultant la creació d’empreses. Més agilitat burocràtica la trobem a països tan modèlics com poden ser Sudan del Sud (140), Mali (136), Síria (135) o Burkina Fasso (125). Es pot mostrar de manera més clara l’absència total de voluntat reformadora o el pes de la inèrcia burocràtica?

El BCE va salvar l’euro l’estiu del 2012 amb una declaració d’intencions. Les mesures monetàries ultraexpansives les ha tornat a repetir el setembre del 2014, rebaixant el tipus d’interès a l’eurozona al 0,05%, remunerant les reserves bancàries al -0,2% i anunciant un programa (TLTRO) de crèdits destinats a finançar les PIMEs per import de 400.000 milions d’euros. El problema és que ni ha funcionat ni funcionaran els ulteriors intents. Només el 20% del total monetari disponible ha estat concedit realment, indicant que el problema de les empreses (i dels Estats) és de sobreendeutament o excés de palanquejament. Abans de reactivar-se la concessió de nous crèdits, s’ha de completar el procés de sanejament financer i digerir les inversions equivocades. Per això cal liberalitzar l’economia, introduint més competència real i reduir els oligopolis que obtenen suculents beneficis gràcies als decrets-llei emesos pel govern. I el temps va passant, i el temps es va acabant. Els alemanys s’oposen frontalment a què el BCE monetitzi deute públic d’uns països perifèrics indolents i malgastadors. És normal. La defensa de l’euro d’Angela Merkel comença a tenir una seriosa oposició dins del seu propi país. Les últimes eleccions locals a Brandemburg i Turíngia van donar el 12,2% i 10,6% dels vots respectivament al nou partit Alternativa per Alemanya, ferm partidari de recuperar el marc alemany. Si arriba a trencar-se l’euro, Espanya cauria a l’abisme. El govern del PP ens condueix directes al precipici amb la direcció bloquejada. I donat que sembla impossible desbloquejar-la, l’última opció possible pot ser saltar del vehicle abans que sigui massa tard.   

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: