Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > Pressupostos Generals de l’Estat 2015

Pressupostos Generals de l’Estat 2015

El proper 2015 és any electoral i el president Rajoy, després de pujar impostos a l’inici de la legislatura, quan havia promès per activa i passiva just el contrari, confecciona uns pressupostos generals de l’Estat en clau electoral. L’objectiu és sempre conservar (i augmentar) el poder, sinònim de mantenir un model d’Estat inviable i corrupte.

Els pressupostos neixen ja caducats, al suposar un creixement econòmic només existent a la ment dels polítics. Així es pot entendre, pel cantó dels ingressos, que la recaptació per Societats pretengui augmentar un 6%, la d’IVA un 10% i les cotitzacions socials un 7%, quan ni els beneficis empresarials ni el consum intern ni l’atur milloren.

La despesa pública consolidada, inclosa la financera, suma 440.074 milions, un 4% o 17.000 milions més que el 2014. Quasi el 45% del PIB total. Es desmenteix, per tant, la tan trompetejada “austeritat”. Les úniques retallades, des de l’inici de la crisi, han estat en els serveis bàsics de l’Estat del benestar, educació i sanitat, escoles i hospitals, però el total agregat de la despesa pública ha augmentat. Més concretament, en el període 2010-2013, les autonomies van carregar amb el 56% de l’ajust global, les corporacions locals amb el 32%, mentre que l’administració central i la Seguretat Social només varen assumir el 12% restant. La partida de despesa més important, amb diferència, és la de pensions, equivalent a 131.659 milions i que incrementa un 3,3% respecte la del 2014. Per poder pagar les jubilacions s’hauran de retirar 8.500 milions del Fons de Reserva de la Seguretat Social, que ja es troba per sota dels 50.000 milions. A aquest ritme, el Fons estarà esgotat a l’entorn del 2020 i el sistema de pensions farà fallida.

La segona major despesa és la càrrega dels interessos del deute públic. 35.500 milions o quasi 100 milions diaris. I això tot considerant el supòsit optimista del govern d’una reducció a mínims de la prima de risc, perquè el deute públic total superarà, per primera vegada, el 100% del PIB. Disminueixen els subsidis d’atur, 25.300 milions, més degut a l’extinció de la prestació dels aturats de llarga durada que a la reducció de l’atur. I es redueix la inversió de l’Estat a Catalunya, que queda com l’autonomia peninsular amb menor inversió per capita el 2015. Com per no sortir al carrer plens de goig i alegria.

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: