Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > Septicèmia financera

Septicèmia financera

El darrer informe del Fons Monetari Mundial (FMI), un organisme al servei de l’oligarquia política i financera dominant, preveu tempestes importants sobre l’economia mundial. El creixement es revisa a la baixa, l’endeutament públic continua descontrolat i l’atur no disminueix. I el malalt crònic és l’eurozona, que pot tornar a caure en recessió (i ja seria la tercera!). De fet, Itàlia ja hi està, França continua sense creixement i Alemanya es debilita amb el conflicte bèlic entre Ucraïna i Rússia. El Japó del deute, malgrat tot el rosari d’estímuls monetaris i fiscals, continua estancat (i ja porta 25 anys en crisi!), mentre que la Xina acumula desequilibris i alenteix l’expansió. Els EUA assoleixen un creixement acceptable, però més baix que a començaments del 2000.

I mentre les economies avançades ho són cada dia menys, per culpa de l’excessiu endeutament i l’envelliment demogràfic, les economies emergents també perden pistonada. Les polítiques monetàries expansives, amb els principals bancs centrals fixant els tipus d’interès a zero durant molt de temps, són veritablement letals. Un terrorífic focus d’infecció septicèmica de tots els mercats i de creació de mega bombolles especulatives.

Primer va ser la bombolla creditícia, després la immobiliària i ara la del deute públic. Dopats per les injeccions monetàries, els mercats borsaris i de bons acumulen enormes riscos, podent explotar en qualsevol moment i causar una nova crisi financera mundial sense precedents. El greu pecat de socialitzar les pèrdues dels dirigents politicoempresarials i de no reduir la despesa total, ha fet augmentar el deute total. Si el 2008 suposava el 175% del PIB mundial, ara supera el 210%. La del deute públic, la mare de totes les bombolles, i naturalment sense tenir cap bola de vidre infal·lible, pot fer explosió quan Janet Yellen retiri els estímuls monetaris als EUA i incrementi el tipus d’interès.

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: