Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > Canvi de llogaters a la Moncloa

Canvi de llogaters a la Moncloa

moncloa--644x362--647x400

Estem a punt d’acomiadar un altre any, tot acompanyat dels acostumats bons desitjos i sinceres aspiracions de millora i felicitat. Malauradament, si les intencions no van acompanyades d’accions apropiades, de res serveixen. I tendim, amb un biaix molt considerable, a dipositar il·lusions i esperances en les persones i institucions equivocades. No podem esperar pau i prosperitat de qui sistemàticament maquina com enriquir-se a costa dels altres. I cal recordar, com deia Frédéric Bastiat, que l’Estat és aquella institució de la qual tot el món tracta de viure a costa de tots els altres. Acabarem l’any 2014 amb un creixement del PIB proper a l’1,4%, insuficient per reduir l’atur i crear ocupació estable i de qualitat, però més que suficient per a què el cap de govern asseguri que la crisi és història del passat i que aquestes festes són les primeres de la recuperació.

Tant dóna que la causa del dèbil creixement estigui més en la lleu reactivació del consum que no pas en la dèbil inversió empresarial o en el mal comportament del sector exterior i les exportacions (les importacions creixen tres vegades més que les exportacions). L’important és fer creure a la ciutadania que, a les portes d’un any electoral, Espanya va molt bé, malgrat la majoria dels espanyols no ho noti així a casa seva. L’emissió de deute públic el 2014 ha estat de 240.000 milions d’euros, un rècord històric, però en el 2015 superarà els 260.000 milions, més d’una quarta part del PIB.

Quan Rajoy va ocupar el poder l’any 2011, el PIB era de 1,075 bilions, distribuït entre remuneracions dels assalariats (49,5%) i excedent brut d’explotació (42,2%). La resta de la producció total se l’apropiava l’Estat en forma d’impostos (8,4%). Actualment, el PIB ha disminuït a 1,056 bilions, els salaris representen només el 46,6%, els beneficis (especialment dels sectors oligopolístics que operen amb privilegis i prebendes del govern) han augmentat fins a representar el 43%, però els impostos acaparen el 10,40% del total. Els assalariats han perdut 40.027 milions d’euros, majoritàriament en favor d’impostos que alimenten una despesa pública corrent tacada per la corrupció. La moderació del creixement dels preus és un senyal positiu perquè augmenta el poder adquisitiu de les rendes i millora la competitivitat exterior. Però la reducció dels salaris, mantenint constants les elevades cotitzacions socials que paguen treballadors i molt especialment els empresaris, no tenen la mateixa valoració positiva. Més que un senyal de sana deflació interna, indica una precarització de les condicions laborals i un empobriment del treballador, que opta a feines temporals, mal pagades i poc qualificades. Alhora, els costos energètics i financers, sectors no liberalitzats i protegits per l’Estat, són els més elevats d’Europa i llasten la feble i incipient recuperació.

A les portes del 2015, un any electoral, la reforma fiscal del govern és purament cosmètica. Els contribuents ingressaran una mica més amb les seves nòmines per la reducció en les retencions, però s’acabarà pagant més a Hisenda quan es faci la declaració de Renda de l’any 2015, perquè el que es pugui guanyar amb menors tipus impositius es perdrà amb l’eliminació de les deduccions. L’IVA també pujarà per efecte de l’eliminació de l’exempció per operacions financers i hipotecàries en les factures de Notaris i Registradors. El pitjor però, serà l’augment de l’IBI, utilitzat pels ajuntaments com a principal mitjà de finançament, i que es converteix en un tribut amb caràcter confiscador perquè no recull la disminució en el valor dels immobles.

La part positiva de tot plegat és que el proper mes de maig del 2015, el Palau de la Moncloa tindrà possiblement nous llogaters. El negatiu, però, és que els nous inquilins podran ser, fins i tot, més destructius i negatius que els actuals.

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: