Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > Per què l’expansió monetària del BCE serà un fracàs?

Per què l’expansió monetària del BCE serà un fracàs?

mario-draghi-intervencion-bce--644x362

Des que la comunitat política internacional liderada pels EUA va decidir, el 15 d’agost de 1971, abandonar l’últim vincle monetari amb l’or, la inestabilitat i les profundes crisis financeres han estat sempre a l’ordre del dia. Els Bancs Centrals, en un intent desesperat de superació de la recessió i en flagrant violació de les lleis del lliure mercat, van optar per fixar manu militari el tipus d’interès en el 0%. A l’eurozona, Mario Draghi va establir el tipus vigent del 0,05% el passat 4 de setembre. Donat que els resultats no han estat els esperats, ni en termes de reactivació econòmica ni d’estabilització de la inflació, ara ha anunciat el programa massiu de compra de deute públic o quantitative easing (QE) per un valor superior al bilió d’euros.

Això ha provocat la depreciació de l’euro respecte el dòlar, estimulant les exportacions europees i encarint les importacions. Tant la reactivació del sector exterior com la frenada de la deflació són efectes purament transitoris en un joc de suma zero. Només cal que els EUA o el Japó responguin devaluant les seves monedes per perdre els guanys momentanis i derivar cap una perillosa guerra de divises. L’últim recurs que li quedava al BCE, les mesures d’expansió quantitatives, estan condemnades al fracàs per almenys quatre motius.

Primer, la transmissió de l’estímul monetari no arribarà a l’economia real perquè el tipus d’interès del deute públic ja no es pot reduir més. A diferència dels EUA, on el seu programa de QE va reduir el tipus del deute públic a llarg termini del 4% a 1’1,5%, a Europa això no és possible. Pensem que un Bo del Tresor espanyol a 2 anys rendeix només el 0,2% i a 10 anys l’1,3%. No hi ha marge per reduir-lo més.

Segon, a Espanya els mecanismes de finançament i inversió passen a través de les entitats financeres i no de les borses de valors, que tenen poca importància relativa en comparació als EUA. Això significa que ni els circumstancials guanys borsaris reactivaran el consum, ni el crèdit bancari a empreses i famílies inflexionarà a l’alça.

Tercer, el fracàs del BCE contribuirà al seu desprestigi. Així com la inconsistència temporal del Banc Nacional de Suïssa, a l’anunciar primer la fixació de la seva moneda amb l’euro i haver immediatament després de renunciar al compromís, va afectar negativament la seva reputació, Mario Draghi pot deixar en evidència que res pot fer per impedir la ruptura de l’euro, malgrat afirmar que faria el que calgués per assegurar la unitat monetària.

Quart, i més important, aquestes mesures monetàries allunyaran definitivament l’adopció de qualsevol reforma estructural. Si en els últims sis anys poc o res s’ha fet per introduir competència en els mercats, reduir l’atur, alleugerir la càrrega dels impostos, facilitar la creació de negocis, assegurar una mínima independència de poders o lluitar contra la corrupció institucional, podem assegurar que, a partir d’ara, els avenços seran nuls. Pitjor encara, és fàcil que les pressions per acompanyar l’estímul monetari amb mesures fiscals expansives guanyin presència en el debat públic. Les demandes d’inversió pública per reactivar l’economia tornaran a sentir-se amb força. I el govern del PPSOE, o qui sap si el de Podemos, pot ser ràpid a orquestrar i introduir un nou Pla EEE a lo Zapatero, que ens cobreixi encara de més deute públic i kilòmetres d’AVE, en detriment del tan necessari sanejament financer o corredor ferroviari del Mediterrani, aeroports sense avions o autopistes sense trànsit, museus sense visitants o centres culturals sense obres culturals.

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: