Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > La política econòmica municipal de Barcelona

La política econòmica municipal de Barcelona

Ada-Colau-dalcaldessa-CELIA-ATSET_ARAIMA20150613_0251_47

Amb els governs municipals ja constituïts, s’haurà de seguir amb atenció la gestió econòmica d’Ada Colau i Manuela Carmena a les dues principals ciutats d’Espanya. Barcelona en Comú i Ahora Madrid, dues marques blanques de Podemos, han guanyat per la inoperància i la corrupció dels partits tradicionals. S’entén perfectament. Quan una bona part de la població perd tota perspectiva de futur i queda atrapada per la crisi, que està aquí per quedar-s’hi amb independència del que diguin els polítics, s’acaba votant els nous partits alternatius. I a Espanya, en absència secular d’una veritable tradició liberal, això significa la socialdemocràcia endreçada de Ciutadans o el populisme marxista de Podemos. Però una cosa és la promesa i una altra la realitat. Una cosa és capitalitzar en vots la indignació popular i una altra millorar la miserable realitat. La solució a la desigualtat i la pobresa no passa per elevar massivament els impostos i pauperitzar tota la població. És necessari eradicar el nepotisme i els privilegis de les elits depredadores, proporcionant oportunitats i incentius productius a tota una població exclosa i desesperançada. Però l’acció política no pot substituir la dinàmica dels mercats. No són els polítics, sinó el poble, el qui produeix; no són els polítics, sinó el poble, el qui soluciona els problemes. Com a molt, l’administració pot procurar deixar fer i no interferir massa. La iniciativa privada i la llibertat d’empresa són irreemplaçables.

Malauradament, però, massa vegades s’opta per la coerció i la coacció institucionals. Tant a Barcelona com a Madrid, el programa econòmic de les flamants alcaldesses passa per incrementar els impostos i la despesa pública, augmentant el ja asfixiant intervencionisme. Això dispararà encara més l’elevat deute municipal de Madrid, xifrat en 6.000 milions d’euros, i generarà dèficits a Barcelona, força sanejada actualment al tancar l’exercici del 2014 amb un superàvit de 22 milions i amb un deute acumulat de només 870 milions. A la ciutat comtal, a més, es proposa restringir el turisme, prohibint l’ampliació de places hoteleres i revisant la celebració de congressos com el del mòbil, i controlar el mercat immobiliari, sancionant els desnonaments bancaris i legalitzant l’okupació. La visita anual de 7,5 milions de turistes provoca inconvenients i suposa alhora una injecció fabulosa de diners (12.300 milions d’euros anuals). Ada Colau haurà de gestionar l’equilibri, promocionant un turisme de qualitat, minimitzant sorolls i brutícia, i maximitzant les rendes provinents del visitant estranger. La flamant alcaldessa també ha promès notables increments de la despesa per un total de 110 milions: 20 milions en la compra d’aliments, 5 milions en serveis de salut, 5 milions per subvencionar el transport municipal, 5 milions per combatre la pobresa energètica, 25 milions per garantir una renda mínima social i 50 milions per crear ocupació municipal. També la municipalització de serveis ara subcontractats pot encarir la factura de l’ajuntament en 100 milions d’euros més. El lleuger superàvit actual de 22 milions es pot convertir ràpidament en un dèficit de 250 milions.

No en tinc cap dubte dels desitjos sincers d’Ada Colau d’eradicar la pobresa, la marginació i l’atur. Però això no s’aconsegueix de dalt a baix, amb la renda mínima d’inserció social i un Pla E municipal. El subsidi crònic no genera riquesa, sinó dependència, i el pla d’ocupació no redueix permanentment l’atur, al crear un grapat de llocs de treball artificials i amb data de caducitat. L’increment dels impostos i de la despesa pública, acompanyats de més intervencionisme administratiu i de traves a la inversió no són cap solució a la crisi. El proper novembre comprovarem si aquestes falses solucions s’estenen al conjunt d’Espanya.

  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: