Pànic Borsari

Ataque-de-panico-500x358

La borsa ens depara noves jornades negres. Els panels s’han tenyit de vermell a tots els parquets, incloent-hi els dels EUA o les places més importants d’Europa, i el mercat de renda variable espanyol acumula un retrocés anual superior al 15%. Les empreses continuen produint i tenint beneficis, això és cert, no hi ha cap element concret que provoqui aquests descensos en els mercats borsaris, repeteixen com un mantra els operadors de borsa, però l’economia mundial atia els temors d’un alentiment econòmic global i d’una sortida en fals de la Gran Recessió del 2008.

En les crisis financeres precedents, els bancs centrals tardaven de mitjana menys de quatre mesos, des del final de la recessió, a pujar els tipus d’interès fins a nivells més normals. En la Gran Recessió del 2008, en canvi, el corrent macroeconòmic dominant, en flagrant connivència amb el poder polític i financer, ha impulsat polítiques monetàries ultraexpansives que s’han traduït en la fabricació massiva de diner mitjançant operacions de compra d’actius financers per part dels bancs centrals o, el que és el mateix, en la fixació manu militari del tipus d’interès bàsic en el 0% durant llarguíssims períodes temporals. Aquesta manipulació tan brutal de les condicions naturals dels mercats monetaris i financers ha repetit i amplificat els errors que van generar la crisi.

L’abaratiment artificial del tipus d’interès orquestrat pel Banc Central, com han explicat economistes tan marginats i menystinguts actualment com Mises i Hayek, és la causa d’un procés insostenible de massives inversions errònies que distorsionaran l’estructura productiva i acabaran generant una crisi financera i posterior recessió econòmica. Pretendre solventar la crisi repetint els mateixos errors que l’han creat és més que un acte de prevaricació irresponsable. És un monument a l’estupidesa i arrogància humanes. Impedeix purgar els errors comesos en el passat, dificulta que els mercats equilibrin l’oferta amb la demanda i impulsen noves bombolles que tenen una base social cada vegada més àmplia i afecten, per tant, a més població.

La bombolla de les empreses tecnològiques de l’any 2000 (recordeu el cas de Terra i l’esfondrament del Nasdaq) va afectar a relativament pocs inversors. La sortida en fals de la crisi, mitjançant polítiques monetàries expansives, va alimentar la bombolla immobiliària que acaba esclatant el 2008. Aquesta ja és molt més important, a l’afectar a moltes famílies hipotecades, bancs, constructores, promotores i immobiliàries. La repetició dels mateixos errors, una vegada més, serveix per inflar la monstruosa bombolla del deute públic que tenim a sobre de nosaltres com una sinistra espasa de Damocles. El pagament etern del deute, més interessos, obliga a tota la societat sense excepció. A tots els nascuts i també als no nascuts.

La gran creació de liquiditat va trobar refugi en els països emergents, liderats per la Xina, tot alimentant la formació de noves bombolles. Al mateix temps, tanta laxitud monetària impedia la liquidació de les males inversions que s’havien realitzat anteriorment, dificultava el sanejament financer i la necessària reducció del deute, provocava l’eutanàsia de l’estalvi i alimentava la bombolla més temible que és la del deute públic. Quan la Reserva Federal dels EUA dóna a entendre, en la reunió del passat desembre del 2015, que pujarà gradualment el tipus d’interès, provoca un fluxe de tornada dels capitals invertits en els països emergents. Com si fos un immens tsunami financer, la repatriació de grans quantitats de moneda fiduciària creada del no-res pot deixar darrera seu un estol de destrucció inimaginable.

  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: