Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > El fariseu, la pecadora (i la importància de l’estalvi)

El fariseu, la pecadora (i la importància de l’estalvi)

d_5-13_24a_Semana_Tiempo_Ordinario
Acabades les grans solemnitats pasquals, i en una escena de gran poder pictòric, Jesús és invitat a menjar a casa d’un fariseu anomenat Simó. Allà hi arriba una prostituta que, compungida pel seu pecat, plora als peus de Jesús, els hi eixuga amb els cabells i els hi besa i ungeix amb perfum. Cal tenir present que els comensals no s’assentaven a taula en cadires com ho fem nosaltres, sinó que estaven estirats sobre una petita estora, recolzats en la seva espatlla esquerra per prendre el menjar de la taula amb la mà dreta, de manera que els peus quedaven dirigits a l’exterior. Jesús se’n compadeix, li perdona els seus pecats i l’acomiada en pau. La dona, que reconeix els seus errors morals, al sentir-se perdonada per Jesús, respon estimant.

Els restants comensals, però, reaccionen de manera molt diferent. D’entrada, no aproven la presència de la dona pecadora. Coneixen la seva condició i anteposen la pròpia reputació social a qualsevol mostra de compassió i conversió. Pitjor que això, l’elevat autoconcepte d’ells mateixos i l’envaniment personal, contraris a la senzillesa i humilitat beatífiques, els separen de Jesús. No comprenen que Jesús pugui perdonar els pecats. És més, els mou a un profund escàndol, perquè només Déu pot perdonar els pecats, i la supèrbia els impedeix reconèixer la veritable naturalesa de Jesús.

És possible que Simó, l’amfitrió, tingués alguns principis morals bàsics i pensés que el món es divideix entre els bons i els dolents. Els bons són els que compleixen la Llei i els pecadors són els que no la compleixen. Naturalment, ell es considera un fidel observador de la llei mosaica i mereixedor, per tant, del favor de Déu. La dona, en canvi, no. El fariseu no comprèn com Jesús no castiga la pecadora i s’aparta d’ella. Simó està obert al càstig, però tancat a l’esmena i el perdó. Obert a l’observança formal de la llei, però tancat a l’esperit de la mateixa. De fet, quan apareix el conflicte amb la dona, Jesús li retreu al fariseu que no ha complert amb el contingut de les normes: no li ha proporcionat aigua per rentar-se els peus, ni un bes de benvinguda, ni oli perfumat per posar al cap del convidat. En canvi, la dona pecadora sí que ho ha fet. Ha cregut en Jesús, ha mostrat dolor pels pecats comesos, ha rebut el seu perdó i ha marxat en pau manifestant el seu amor.

Quants, com el fariseu Simó, no creuen en Jesús, són insensibles als propis pecats i, en conseqüència, s’autoexclouen de la Bona Nova? Quants, com el fariseu Simó, utilitzen el pretext de la llei per autoafirmar el propi ego i condemnar els altres? Quants, com el fariseu Simó, insensibles a la misericòrdia del perdó, no accepten l’existència dels altres ni s’alegren de la seva presència?

Per finalitzar, Jesús i els dotze anaven predicant per les viles la bona nova de l’evangeli, acompanyats per algunes dones notables, com Maria Magdalena, Joana o Susanna, que els proveïen amb els seus béns. La importància de la funció capitalista com a subministradora dels béns necessaris pel dia a dia no pot ser menystinguda. La seva funció és molt rellevant. Sense un estalvi previ, Jesús i els dotze no haurien pogut culminar la seva missió. Haurien d’haver interromput la predicació per procurar-se l’assortiment material d’aliments, roba i manutenció. És gràcies a aquestes dones i al seu patrimoni, que el missatge de salvació universal pot escampar-se i donar-se a conèixer per tota la geografia mundial.

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: