Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > Sense govern / Sin gobierno

Sense govern / Sin gobierno

Sin título-2.jpg

Recuperant la normalitat, després del descans estiuenc, i en un exercici d’optimisme un xic forçat, podem considerar que no anem tan malament. La temporada turística ha estat excel·lent amb una xifra de turistes, fins el mes de juliol, de 42,4 milions, un 11,1% més que l’any passat. La previsió anual apunta a superar els 70 milions de turistes, molts d’ells visitants de Catalunya, el que suposa un nou rècord. Factors externs com els atacs terroristes a França i la inestabilitat política de destins mediterranis habituals com Egipte, Tunísia o Turquia hi han contribuït. Malgrat tot, la despesa mitjana per turista és baixa, no supera els 1.000 euros, i un turisme massiu genera costos sobre els residents i tensiona els serveis públics. El turisme és acceptable com a motor auxiliar de l’economia, però presenta una productivitat baixa, lluny dels registres de la indústria, que hauria de ser el motor principal. No podem pretendre gaudir dels estàndards de vida suïssos servint cerveses a un xiringuito de la platja.

Durant el mes d’agost, tampoc s’han registrat les habituals tempestes financeres d’altres anys. Però és una falsa calma que amaga un fet històric sense precedents, el d’interessos negatius, que amenaça amb conseqüències imprevisibles funestes. Més enllà del càstig directe als estalviadors i l’erosió dels beneficis bancaris, els interessos negatius expliquen el revifament de la construcció. Quan els actius monetaris i els dipòsits ofereixen rendiments negatius, la vivenda es torna a convertir en un actiu refugi. Les compravendes d’immobles es reactiven, amb increments del 15%, i els preus també pugen el 7,5%. No és que s’hagin digerit del tot els excessos de la passada bombolla, sinó que la inversió patrimonial en vivenda amb l’objectiu de cobrar un lloguer, quan les restants alternatives són pitjors, justifica l’augment de preus. I tot això, amb independència de com es valori, s’ha aconseguit sense la formació del nou govern.

A Espanya, els escassos episodis de progrés econòmic i social que hi trobem, no són habitualment gràcies al govern, sinó malgrat el govern. En el millor dels casos, el (bon) govern interferirà poc en la lliure iniciativa empresarial, els processos d’estalvi i inversió, o l’esforç productiu dels treballadors, veritables artífexs del creixement. En el pitjor dels casos, el (mal) govern i la corrupció provocaran el marasme econòmic i l’esgotament social. En paraules de l’estadista Thomas Jefferson, el millor govern és el que menys governa (i el que menys governa és el que no governa). Però els mitjans de comunicació controlats pels partits polítics ens adverteixen que sense govern no tenim futur. I tornarà el govern, i tornarà a incrementar els impostos i a imposar normatives asfixiants i a coartar la incipient recuperació.


Recuperando la normalidad, después del descanso veraniego, y en un ejercicio de optimismo un tanto forzado, podemos considerar que no vamos tan mal. La temporada turística ha sido excelente con una cifra de turistas, hasta el mes de julio, de 42,4 millones, un 11,1% más que el año pasado. La previsión anual apunta a superar los 70 millones de turistas, muchos de ellos visitantes de Cataluña, lo que supone un nuevo récord. Factores externos como los ataques terroristas en Francia y la inestabilidad política de destinos mediterráneos habituales como Egipto, Túnez o Turquía han contribuido a ello. A pesar de todo, el gasto medio por turista es bajo, no supera los 1.000 euros, y un turismo masivo genera costes sobre los residentes y tensiona los servicios públicos. El turismo es aceptable como motor auxiliar de la economía, pero presenta una productividad baja, lejos de los registros de la industria, que debería ser el motor principal. No podemos pretender disfrutar de los estándares de vida suizos sirviendo cervezas en un chiringuito de la playa.

Durante el mes de agosto, tampoco se han registrado las habituales tormentas financieras de otros años. Pero es una falsa calma que esconde un hecho histórico sin precedentes, el de intereses negativos, que amenaza con consecuencias imprevisibles funestas. Más allá del castigo directo a los ahorradores y la erosión de los beneficios bancarios, los intereses negativos explican el resurgimiento de la construcción. Cuando los activos monetarios y los depósitos ofrecen rendimientos negativos, la vivienda se vuelve a convertir en un activo refugio. Las compraventas de inmuebles se reactivan, con incrementos del 15%, y los precios también suben el 7,5%. No es que se hayan digerido del todo los excesos de la pasada burbuja, sino que la inversión patrimonial en vivienda con el objetivo de cobrar un alquiler, cuando las restantes alternativas son peores, justifica el aumento de precios. Y todo ello, con independencia de cómo se valore, se ha conseguido sin la formación del nuevo gobierno.

En España, los escasos episodios de progreso económico y social que encontramos, no son habitualmente gracias al gobierno, sino a pesar del gobierno. En el mejor de los casos, el (buen) gobierno interferirá poco en la libre iniciativa empresarial, los procesos de ahorro e inversión, o el esfuerzo productivo de los trabajadores, verdaderos artífices del crecimiento. En el peor de los casos, el (mal) gobierno y la corrupción provocarán el marasmo económico y el agotamiento social. En palabras del estadista Thomas Jefferson, el mejor gobierno es el que menos gobierna (y el que menos gobierna es el que no gobierna). Pero los medios de comunicación controlados por los partidos políticos nos advierten sin cesar que sin gobierno no tenemos futuro. Y volverá el gobierno, y volverá a incrementar los impuestos y a imponer normativas asfixiantes y a coartar la incipiente recuperación.

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: