Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > Qui regula al regulador? / ¿Quién regula al regulador?

Qui regula al regulador? / ¿Quién regula al regulador?

1-70

La capacitat de producció del lliure mercat és enorme. Fins i tot els crítics més ferotges del sistema de preus descentralitzats, com Karl Marx en el Manifest Comunista (1848), ho reconeixen. Cap institució s’ha demostrat capaç de produir tants béns, en quantitat i qualitat, com el mercat. Si una persona de classe treballadora viu avui millor que un emperador de l’antiga Roma o que un príncep de l’Edat Mitjana és gràcies a que som hereus d’aquest sistema econòmic. Però els mercats no són perfectes (res en aquesta vida ho és) i els crítics assenyalen fallades que han de ser solventades amb la intervenció de l’Estat. El problema és que l’Estat també falla. I a Espanya falla estrepitosament. El control del govern dissenyat per corregir la dinàmica dels mercats pot generar fallades fins i tot superiors a les que pretén corregir. El resultat final, en aquests casos, va de mal en pitjor.

Considerem el cas de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), l’organisme públic encarregat de la supervisió de la Borsa i de la protecció dels inversors. En el passat més recent, la CNMV és la responsable de la sortida a cotització de Bankia a uns preus que s’han demostrat molt superiors als reals. També aquest òrgan regulador va ser incapaç de detectar el frau de Gowex, l’empresa de Jenaro García dedicada a la instal·lació de wifi en els espais públics i que va falsificar els comptes anuals de la societat durant tota una dècada. Curiosament, qui va descobrir el frau va ser Gotham City Research, una empresa privada dirigida per Daniel Yu, l’analista borsari que va desemmescarar el castell de mentides de Gowex, que pretenia uns ingressos per treballador superiors als de Google. Per tant, les fallades dels òrgans públics també existeixen i poden ser fins i tot pitjors que les del mercat, no solventant els problemes inicials i creant-ne de nous. Els buròcrates que dirigeixen els órgans supervisors poden concedir privilegis a amics i familiars.

Alguns partits polítics reclamen la despolitització dels òrgans reguladors. I és precisament aquesta demanda la que ha forçat la no renovació d’Elvira Rodríguez al capdavant de la CNMV. Però és ingenu pensar que l’organisme quedarà net de contaminació política. El model de supervisió i regulació centralitzada dels mercats està condemnat al fracàs. Això es pot comprovar també en l’organisme homòleg dels EUA, la Securities and Exchange Comission (SEC). Malgrat que Eric Ben-Artzi, un ex-empleat del Deutsche Bank, va aportar documentació que demostrava els problemes del banc alemany, la SEC no va actuar ni condemnar ningú. Per quin motiu? Per amiguisme. Qui avui està a la SEC pot estar demà al Deutsche Bank. I viceversa. Com a mostra, Robert Rice, responsable de la investigació interna del Deutsche Bank que va passar a la SEC el 2013, i també Robert Khuzami, que del departament jurídic de l’entitat financera va passar a l’òrgan regulador. Al final, una minoria privilegiada addicta al mecanisme de les portes giratòries es protegeix mútuament. I una majoria desprotegida acaba pagant i carregant amb les conseqüències dels seus errors.


La capacidad de producción del libre mercado es enorme. Incluso los críticos más feroces del sistema de precios descentralizados, como Karl Marx en el Manifiesto Comunista (1848), lo reconocen. Ninguna institución ha demostrado ser capaz de producir tantos bienes, en cantidad y calidad, como el mercado. Si una persona de clase trabajadora vive hoy mejor que un emperador de la antigua Roma o que un príncipe de la Edad Media es gracias a que somos herederos de este sistema económico. Pero los mercados no son perfectos (nada en esta vida lo es) y los críticos señalan fallos que deben ser corregidos con la intervención del Estado. El problema es que el Estado también falla. Y en España falla estrepitosamente. El control del gobierno diseñado para corregir la dinámica de los mercados puede generar fallos incluso superiores a los que pretende corregir. El resultado final, en estos casos, va de mal en peor.

Consideremos el caso de la Comisión Nacional del Mercado de Valores (CNMV), el organismo público encargado de la supervisión de la Bolsa y de la protección de los inversores. En el pasado más reciente, la CNMV es la responsable de la salida a cotización de Bankia a unos precios que se han demostrado muy superiores a los reales. También este órgano regulador fue incapaz de detectar el fraude de Gowex, la empresa de Jenaro García dedicada a la instalación de wifi en los espacios públicos y que falsificó las cuentas anuales de la sociedad durante toda una década. Curiosamente, quien descubrió el fraude fue Gotham City Research, una empresa privada dirigida por Daniel Yu, el analista bursátil que desemmescaró el castillo de mentiras de Gowex, que pretendía unos ingresos por trabajador superiores a los de Google. Por lo tanto, los fallos de los órganos públicos también existen y pueden ser incluso peores que los del mercado, no solventando los problemas iniciales y creando otros de nuevos. Los burócratas que dirigen los órganos supervisores pueden conceder y, de hecho, conceden privilegios a amigos y familiares.

Algunos partidos políticos reclaman la despolitización de los órganos reguladores. Y es precisamente esta demanda la que ha forzado la no renovación de Elvira Rodríguez al frente de la CNMV. Pero es ingenuo pensar que el organismo quedará limpio de contaminación política. El modelo de supervisión y regulación centralizada de los mercados está condenado al fracaso. Se puede comprobar también en el organismo homólogo de EEUU, la Securities and Exchange Comission (SEC). A pesar de que Eric Ben-Artzi, un ex-empleado del Deutsche Bank, aportó documentación que demostraba los problemas del banco alemán, la SEC ni actuó ni condenó a nadie. ¿Por qué motivo? Por amiguismo. Quien hoy está en la SEC puede estar mañana en el Deutsche Bank. Y viceversa. Como muestra, Robert Rice, responsable de la investigación interna del Deutsche Bank que pasó a la SEC en 2013, y también Robert Khuzami, que del departamento jurídico de la entidad financiera pasó al órgano regulador. Al final, una minoría privilegiada adicta al mecanismo de las puertas giratorias se protege mutuamente. Y una mayoría desprotegida acaba pagando y cargando con las consecuencias de sus errores.

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: