Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > Match Ball a França i la UE

Match Ball a França i la UE

le pen melenchon.png (1000×482)

Aquest diumenge es celebraran a França la primera volta de les eleccions presidencials. Un altre match ball al projecte de construcció europea. La victòria al país gal de l’extrema dreta de Marine Le Pen i de l’extrema esquerra de Jean-Luc Mélenchon significaria l’estocada definitiva a una integració trontollant i en hores baixes. L’eix franco-alemany és la gènesi de la UE. Si el proper resident a l’Elisi decideix abandonar l’euro, trencant el mercat comú europeu amb mesures proteccionistes i proclames xenòfobes a l’estil Donald Trump, la caiguda a l’abisme estarà garantida. No deixa de ser sorprenent que França, un país ric amb rendes mitjanes de 34.000 euros per habitant (només 24.000 euros en el cas d’Espanya), es debati en aquest dilema. L’ascens dels extremismes polítics es produeix quan la població està profundament descontenta del seu govern i la situació socioeconòmica és dolenta. En situació de relativa bonança econòmica, ningú s’aventura a iniciar viatges totalitaris amb destí a l’opressió i socialismes autoritaris amb destí a la misèria. L’elevadíssima despesa pública, equivalent al 58% del PIB de França (19.000 euros per habitant) i expressió de l’arrelat jacobinisme keynesià, ha estat incapaç de vertebrar socialment el país veí i reactivar-lo econòmicament. De fet, els registres de creixement econòmic de França són pobres i anèmics (0,2% el 2012, 0,6% el 2013, 0,6% el 2014, 1,3% el 2015 i només 1,2% el 2016), clarament insuficients per oferir un futur esperançador als joves francesos i per integrar els també francesos descendents d’immigrants en segona o tercera generació. Els extrarradis de les grans ciutats, les tristament famoses banlieues, es converteixen en guetos excloents i en perillosos focus d’incubació d’idees gihadistes.

Els dos populismes francesos de l’extrema dreta, Le Pen, i l’extrema esquerra, Mélenchon, després del Brexit al Regne Unit i l’elecció de Donald Trump a Estats Units, és una realitat que preocupa la UE i un malson per als francesos, que es debaten entre el dolent i el pitjor. Mélenchon, a diferència de Le Pen, no ha dit que traurà a França de la Unió Europea, però segueix mostrant-se molt crític amb les institucions europees i ha dit que vol renegociar els tractats. Mélenchon defensa “una sortida conjunta dels tractats europeus per a tots els països que ho desitgin i la negociació d’altres regles”. La seva segona preferència és “la sortida unilateral dels tractats europeus per part de França”. Als seus 65 anys, Mélenchon compta amb un suport de fidels votants per la seva ferma posició contra la globalització i el militarisme occidental.

Era membre del Partit Socialista i ministre del govern abans d’abandonar la formació per considerar que practicaven polítiques massa pro-empresarials. Mélenchon proposa un paquet d’estímul de 100.000 milions d’euros per ajudar a combatre la pobresa, millorar els serveis públics i protegir el medi ambient. Preveu una despesa addicional del Govern de 173.000 milions d’euros per impulsar el creixement en més de 2 punts percentuals a partir de 2018 i crear més de 3 milions de llocs de treball. En definitiva, que si França ja és el país d’Europa amb més despesa pública, la solució comunista passa per incrementar encara més la despesa pública i convertir-se en un país a imatge i semblança de l’antiga URSS.

Mélenchon també vol limitar la remuneració dels executius a 20 vegades la de l’empleat amb els salaris més baixos, prohibir que les empreses paguin dividends si han acomiadat a treballadors per raons econòmiques, imposar controls de capital per combatre el frau fiscal i ampliar la base imposable dels que paguen l’impost de patrimoni. El polític comunista vol imposar un impost del 90% sobre qualsevol persona que guanyi més de 400.000 euros a l’any. Mélenchon vol canviar l’estatus del Banc Central Europeu perquè presti directament als països membres, renegociant els tractats de la UE i eliminant els límits pressupostaris i fiscals de la UE, cosa que Alemanya i altres països membres no estarien disposats a acceptar. Mélenchon també vol fer marxa enrere en l’impuls per liberalitzar els mercats, incloent serveis públics, telecomunicacions, energia i transport. El candidat ha promès nacionalitzar les empreses d’autopistes, els proveïdors d’energia Electricité de France , però no nacionalitzar bancs, com Mitterrand.

La candidata ultradretana a les presidencials franceses, Marine Le Pen, és molt més extrema en el seu escepticisme amb la UE. Proposa restablir el franc i dinamitar l’eurozona, perquè està convençuda que “l’euro morirà” i diu que per evitar el caos que es podria generar per una desaparició abrupta, cal fer-ho “amb concertació”. La presidenta del Front Nacional també vol deixar d’aplicar “immediatament” la lliure circulació dins de l’espai Schengen i restablir controls sistemàtics a les fronteres franceses. Le Pen pretén controlar la immigració i suspendre visats, ja que per ella “és un pes que s’ha fet insuportable des del punt de vista econòmic i social”. Le Pen també exigeix expulsar tots els estrangers fitxats per radicalisme i als condemnats per qualsevol delicte, retirar la nacionalitat als sospitosos de terrorisme, i impedir l’adquisició de la nacionalitat francesa per estrangers nascuts a França quan siguin delinqüents reincidents.

Els dos partits francesos d’extrema dreta i extrema esquerra coincideixen en els seus atacs a la política tradicional i l’establishment, de manera que hi ha vasos comunicants de votants que tant poden decantar-se per un com per l’altre. Cal veure quin serà el resultat de la segona volta, previst pel proper 7 de maig. En qualsevol cas, però, si no es regenera econòmicament i socialment França, els extremismes polítics faran fracassar tant la Cinquena República francesa com la Unió Europea.

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: