Pàgina d'inici > Economia, Jordi Franch Parella > Pagament d’Impostos i Inseguretat Ciutadana

Pagament d’Impostos i Inseguretat Ciutadana

H_3231718_20170704152815-krdF--656x437@LaVanguardia-Web.jpg (655×379)

El dimarts d’aquesta setmana hem recordat la declaració d’independència dels Estats Units, redactada per Thomas Jefferson i signada el 4 de juliol de 1776, on es recorda que tots els homes i dones tenim el dret inalienable a la vida, la llibertat, la propietat privada i la cerca de la pròpia felicitat. Els colons de les tretze colònies nord-americanes refusaven pagar els impostos decretats pel parlament britànic sense que ells hi tinguessin dret de veu ni vot. El detonant de la revolta contra els britànics va ser l’impost sobre el te importat de la metròpoli. Un centenar de colons disfrassats d’indis van assaltar els vaixells anclats al port de Boston i varen llançar per la borda 45 tonelades de càrrega. Va ser el detonant de la Guerra d’Independència que portaria al naixement d’un nou Estat. Els primers nord-americans gaudien d’un pagament d’impostos mínims, que finançava unes estructures d’Estat mínimes. No existia l’IRPF, ni l’IVA ni l’impost de societats. Només impostos específics sobre el tabac i l’alcohol, així com alguns aranzels. Eren suficients per garantir el funcionament de la maquinària pública, constituïda per la policia, els tribunals de justícia, l’incipient exèrcit i el cos diplomàtic. Res més, però tampoc res menys. Eren els ideals del liberalisme clàssic, encarnat en estadistes de la talla de Benjamin Franklin o Thomas Jefferson, el tercer president dels EUA. Molt ha plogut des dels pares fundadors i el país més poderós del planeta està immers de fa temps en una deriva intervencionista, tant en l’àmbit intern com extern. Avui, de mitjana, un ciutadà dels Estats Units paga en impostos més del 30% de la seva renda. L’anomenat Dia de l’Alliberament Fiscal és el 21 d’abril.

A Catalunya, el Dia de l’Alliberament Fiscal, segons el darrer informe del think tank navarrès Civismo, presidit per Julio Pomés, és el 5 de juliol. Per tant, els catalans i catalanes hem treballat fins el dimecres d’aquesta setmana per contribuir a les despeses de funcionament de l’Estat. Són 185 dies d’obligacions tributàries, desglossades en 102 dies per pagar les cotitzacions socials (una de les més elevades del món), 41 dies per l’IRPF, 25 dies per l’IVA, 11 dies per impostos especials i 6 dies per altres gravàmens. Un salari brut total de 32.000 euros (inclosa la contribució a la Seguretat Social a càrrec de l’empresa) es converteix en un sou net de només 16.000 euros. Per tant, el català mitjà destina el 50% del sou al pagament d’impostos sobre el treball. Només el 50% restant està disponible per al consum o l’estalvi (consum i estalvi que estan novament fiscalitzats). L’escletxa fiscal que suportem (la diferència entre el sou brut total i el salari net) és una de les més elevades del món. Tributem com un suec o un finès, però els nostres sous són com els d’un portuguès o un grec. El fet que els catalans, comparant-ho amb les altres comunitats, siguem els que més tard ens alliberem fiscalment es deu a tres motius. Els tipus autonòmics de l’IRPF són els més elevats d’Espanya, els impostos propis de Catalunya s’han duplicat en només 7 anys, i l’IBI que paguem per la propietat de la vivenda també és dels més alts. Un contribuent que comença a treballar als 20 anys i que es jubila als 70, haurà dedicat quasi 30 anys a pagar impostos des que entra al mercat de treball fins que mor. El bo i millor de la nostra activitat productiva s’ho emporta el Leviatà. Sumem-hi el temps perdut en tasques relacionades amb la gestió d’impostos d’un dels sistemes fiscals més complexos i regressius d’Europa (la redistribució de rendes no va de ciutadans rics a ciutadans pobres, sinó de grups de pressió desorganitzats a grups de pressió organitzats). La càrrega tributària és immensa. Ja sabem, com deia Benjamin Franklin, que en aquesta vida només hi ha dues certeses: el pagament d’impostos i la mort. El que s’ha de procurar, però, és que el sistema tributari no sigui un infern fiscal. Els impostos han de ser baixos i transparents, distorsionant el mínim possible les decisions de treball i estalvi. Hem de conèixer quants impostos paguem i a què es dediquen.

I aquí és inevitable fer una referència al continu d’incidents i robatoris soferts al bell mig de Manresa, després que aquesta setmana sortís a la llum pública una brutal agressió perpetrada per una banda de menors estrangers. Entre 20 i 25 adolescents fitxats per la policia s’han apoderat del primer tram del Passeig de Pere III. Amb antecedents de robatoris i drogues, comparteixen la procedència marroquina i actuen amb el modus operandi de les bandes llatines. Aborden les víctimes i els vianants, que són rodejats ràpidament per la resta de la banda. L’últim atac contra tres joves al pati del Kursaal va acabar amb un d’ells, veí de Sant Joan de Vilatorrada, ingressat a la UCI amb traumatisme cranioencefàlic. Els fets varen tenir lloc la tarda del diumenge 25 de juny i han tardat a ser reconeguts per les autoritats públiques, que es mantenen en el silenci hermètic. La primeríssima obligació de tot govern amb els elevats impostos pagats és garantir la vida, la seguretat i la integritat física dels ciutadans. ¿Quantes agressions més haurem de patir per despertar les autoritats del silenci calculat i la calma institucional? ¿Cal realment pagar tants impostos si els serveis públics no són capaços de garantir la seguretat ni l’ordre públic? ¿Quants robatoris més caldran? ¿Quantes agressions més seran necessàries per repensar un sistema inoperant? Els pares fundadors dels EUA tenien clar que davant qualsevol forma de govern que amenacés seriosament els drets inalienables, el poble té el dret de reformar-lo, abolir-lo i instituir un nou govern que ofereixi seguretat i més garanties d’aconseguir la felicitat. Ho tenim clar nosaltres?  

Anuncis
 1. Frank Dubé
  Juliol 5, 2017 a les 6:19 pm

  Tres homes de 27 a 30 anys fugint d´uns menors i davant de molta gent? Els de 30 anys eren ciutadans “normals”? Havien anat a l´escola com tothom? Tenien el carnet Jove de TV3/La Caixa? Havien anat a Colònies a fer vida a la Natura per conèixer totes les diferents classes de papallones? No eren membres de cap Banda? ….. doncs…..
  Vergonya Cavallers!!! Vergonya!!!
  Fan falta o no, classes d´Arts Marcials a les escoles?
  =====================00000
  Per acabar-ho d´adobar:
  Els dotze joves són usuaris del centre de protecció de menors Estrep de Sant Salvador de Guardiola.!!!!!
  Vergonya pel Centre de Protecció, Cavallers!!! Vergonya!!
  =========================================================================00
  Espantats, van accelerar el pas, però els menors els van començar a seguir, afegint-se més nois a la persecució. En un intent de buscar protecció, els joves van entrar al pati del Kursaal, on hi havia més gent, però això no va impedir als agressors propinessin a un d’ells una brutal pallissa.
  Vergonya pels espantats, Cavallers!! Vergonya!!
  La gent que hi havia al pati del Kursaal no va fer res?
  Vergonya per la gent, Cavallers Vergonya!!!
  =========================================0000
  ….dels 12 detinguts, 10 ja són en llibertat “con cargos”
  Vergonya pel Jutge, Cavallers!!! Vergonya!!
  ==================================000000
  ….la llei obliga al Jutge a dictar aquesta sentència?
  Vergonya per la Llei, Cavallers!!!! Vergonya!!
  ===========================0==================
  Klikeu 6plau
  Dotze menors apallissen tres joves al mig del Passeig de Manresa i n’envien un a la UCI http://www.regio7.cat/fet-divers/2017/07/03/dotze-menors-apallissen-tres-joves/422824.html

 1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: